Kaufe Deine Eintrittskarten
Ereignisdetail
www.contratemps.com
FASCINACIÓ ORGANETTO:
SEGUINT LA PISTA A SANTA CECILIA
Fascinació Organetto és un programa per a organetto medieval solista que convida el públic a descobrir la riquesa i l’encant d’un instrument fascinant que combina història, virtuosisme i una expressivitat sorprenent. El fil conductor del concert és Santa Cecília, que freqûentment és representada amb un organetto. Aquest concert proposa un viatge emocional que permet a l’oient connectar amb la poesia del seu so i enamorar-se de la seva maleabilitat i profunditat.
Aquesta representació compta amb la col·laboració d’Arturo Palomares a la veu i a la percussió.
El programa està estructurat en tres parts ben diferenciades. La primera, de caràcter místic, s’inspira en els cants dedicats a Santa Cecília, patrona dels músics i sovint associada amb l’orgue de tubs. Aquesta secció evoca una atmosfera de pau i espiritualitat, ressaltant la connexió entre l’instrument i la tradició espiritual. En aquest apartat tambe s’hi inclouen peces que recupera el patrimoni musical de Catalunya, como són els himnes medievals de Ripoll.
La segona part trasllada el públic a les corts de França i Itàlia del segle XIV, explorant la riquesa de la música cortesana medieval. Aquesta secció està carregada de poesia i refinament, aprofundint en la sofisticació cultural de l’època.
Finalment, la tercera part, anomenada “carte blanche,” és una proposta en què la intèrpret sorprèn el públic amb una selecció inesperada que ressalta la versatilitat, sensualitat i creativitat de l’organetto, deixant clar que aquest instrument sempre té alguna cosa nova per oferir.
Fascinació Organetto és una proposta dissenyada per a festivals i cicles de música antiga que busquen oferir al seu públic una experiència única, emocionant i memorable. És un concert que no només transporta a una altra època, sinó que també sorprèn per la innovació i la bellesa d’un instrument que continua captivant cors.
Cristina Alís Raurich és una reconeguda intèrpret i musicòloga especialitzada en música medieval, i una de les principals expertes internacionals en organetto, l’orgue portatiu medieval. El seu profund coneixement històric i el seu virtuosisme tècnic l’han consolidat com una figura única i imprescindible en aquest camp. La seva tasca artística i acadèmica, combinada amb la seva capacitat de connectar amb el públic, la posicionen com una artista singular en el món de la música antiga.
Formada en piano a Barcelona i La Haia, va obtenir un màster en interpretació pianística amb especialització en música de cambra, lied i repertori orquestral. El seu interès per la música medieval la va portar a la Schola Cantorum Basiliensis, a Suïssa, on el 2013 va completar un màster en teclats medievals. L’any 2024, va completar el doctorat en Musicologia a la Universitat de Würzburg, Alemanya, amb una tesi sobre l’embelliment del cant pla medieval.
Cristina és reconeguda pel seu treball pioner amb l’organetto. En col·laboració amb el constructor d’orgues històrics Walter Chinaglia, va participar en la reconstrucció d’un model únic d’orgue portatiu del segle XIII. Aquest projecte va ser documentat en el curtmetratge El viento en las manos, que il·lustra la seva dedicació a la recuperació històrica d’aquest instrument. El seu repertori inclou tant música medieval com obres contemporànies, demostrant la seva capacitat per transcendir èpoques i estils.
Ha actuat amb destacats conjunts com Ensemble Merveill (del qual és directora), La Douce Semblance, Rue des Chantres, Diskantores, Emrys, Vetera i Ipsum Femina, entre d’altres. També forma un duet amb Brice Duisit, expert en monodia medieval. Ha actuat en festivals d’Europa i Amèrica del Nord, enregistrat diversos CDs i aparegut en ràdio i televisió. A més, ha participat en la creació d'espectacles com El Cant de Merlí i El Llibre de Marguerite, que combinen música i teatre per acostar l’època medieval al públic contemporani.
A Espanya, col·labora amb la Catedral de Conca, on des del 2021 lidera la direcció artística del festival Mirabilia, Setmana Medieval de la Catedral de Conca, un referent en música medieval.
Cristina també és una destacada acadèmica i divulgadora. Participa en el projecte europeu REPERTORIUM, que busca rescatar melodies litúrgiques medievals oblidades. Ha estat convidada a presentar les seves investigacions sobre les tablatures de teclat del segle XIV en institucions com la Universitat d’Oxford. És autora d’una publicació sobre la música de Carlemany (2021).
Actualment és professora al Centre Internacional de Música Medieval a Montpeller, França, on imparteix classes sobre teclats medievals i musicologia. També dóna classes d’organetto al programa online de Medieval Music Besalú junt amb la Universitat de Lleida. Ofereix regularment tallers i classes magistrals en conservatoris i universitats de tota Europa. Finalment, comparteix mensualment la seva passió per la música medieval a la ràdio Catalunya Música.
Zugangsrichtlinien